Den här veckan har det varit höstlov. De första dagarna ägnades åt kompetensutveckling på min skola. Jag fick fyra timmar till att ha föreläsning och workshop om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt, för 40 lärare, elevassistenter och skolledning.
Denna gång la jag fokus på de delarna om språk- och kunskapsutvecklande undervisning som handlar om att aktivera förkunskaper, alignment, arbeta med stöttning, skapa elevaktivitet och interaktion samt flerspråkighet som resurs. Den röda tråden genom dessa delar var digitala verktyg som kan stödja detta arbete. Tanken var att arbeta på en gemensam arbetsyta i form av en digital tankekarta. Detta har jag gjort många gånger i undervisningen, vilket har många förtjänster. Det program jag hittade som kunde synkas i Office 365 hade inte samma funktioner som tidigare verktyg jag använt - men tanken var god. Sitter du på ett grymt digitalt verktyg för tankekartor, där många kan jobba samtidigt - hör gärna av dig.
Många intressanta diskussioner, idéer och frågor väcktes i ett engagerat kollegie. Och jag tycker det är så roligt att få inspirera!
Den här hösten har jag själv blivit allra mest inspirerad på Skolportens konferens om nyanländas lärande. Ett gediget upplägg med föreläsningar som gav handfasta idéer och verktyg, likväl som en tydlig koppling till forskning, lagstiftning och Skolverkets rekommendationer och skrifter.
Jag fastnade extra mycket för Hülya Basarans föreläsning om språkutvecklande arbetssätt med digitala verktyg och Minna Wadmans föreläsning om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i svenska som andraspråk. Mest värdefull för mig i mitt uppdrag var dock föreläsningen med Tamar Ucar om studiehandledning på modersmålet.