torsdag 21 mars 2019

Använda skönlitteratur i SO-undervisningen

Jag undervisar tillfälligt en klass i årskurs 7. Vi har just avslutat ett arbetsområde om det svenska rättssystemet. För att nå en ökad förståelse för de många begrepp som finns inom ämnesområdet och för att höja motivationen att läsa skönlitteratur, fick eleverna på sin fritid läsa en skönlitterär bok kopplad till området. 






Jag fick hjälp av skolbibliotekarien att ta fram skönlitterära böcker. Skolbibliotekarien har god kunskap om dels ungdomslitteratur, men också böcker som kan passa de olika nivåer som finns i en klass.

Flera av boktitlarna finns i flera exemplar. Jag la upp böckerna på ett stort bord där eleverna fick gå fram och välja. Det var magiskt att se dessa 13-åringar kasta sig över böckerna och den stora lusten som fanns att få börja läsa. 

Eleverna fick i uppdrag att läsa boken på sin fritid och fick fem veckor på sig. För att få igång läsningen, fick de en läslektion. Några elever blev färdigt väldigt snabbt och fick då möjligheten att byta bok med en kompis.

I slutet av den fjärde veckan fick de i uppgift att förbereda sig inför boksamtal. Boksamtalen tog sin utgångspunkt i Aidan Chambers fyra centrala frågor i ett boksamtal:

  • Vad jag tycker om i/med boken
  • Vad jag inte tycker om i/med boken
  • Vad jag funderar över eller oklarheter
  • Vilka kopplingar som finns till arbetsområdet


När det var dags för boksamtal delades klassen in i grupper om fyra elever. Denna gång gjorde jag gruppindelningen slumpmässig genom att eleverna fick ett färgat kort när de steg in genom dörren och fick placera sig i den grupp som hade samma färg som kortet.

Som stöd i samtalen skrev jag ut dessa utgångspunkter från Fredrik Sandströms blogg.

Eleverna behöver stärka sin läsförståelse och det behöver vi lärare i alla ämnen hjälpa till med. SO-ämnet har ett enormt stoff i förhållande till timplanen, men att uppmana elever att läsa på sin fritid påverkar inte vår tid alls. Däremot kan skönlitteraturen leda till ökad förståelse för det komplexa ämnesinnehållet i våra ämnen. Att få in en daglig läsvana tycker jag att vi alla ska uppmana till. När skönlitteraturen är kopplad till ett ämnesinnehåll kan det också öka motivationen och eleverna får möjlighet att förstå den skönlitterära boken på ett nytt sätt.