tisdag 5 juni 2018

Partiledarnas tal till nationen och klassrumsbesök av Björklund

9 september är det åter dags för val i Sverige. De två sista lektionerna med min 9:a har vi ägnat oss åt partipolitik. Samtidigt som vi repeterat ideologierna. Flera av eleverna kommer kanske inte läsa samhällskunskap till hösten, men kommer förmodligen ändå erbjudas att rösta i skolval. Med lite lektionstid kom därför SVT:s serie "Tal till nationen - mitt Sverige 2028" som handlar om partiledarnas visioner för Sverige. Ett bra format, där varje partiledare får 15 minuter att hålla sitt visionära tal.

På tavlan har jag ritat upp ett rutmönster som vi fyllt i allt eftersom vi sett på talen. Vi har sett ett tal i taget och under tiden ska eleverna skriva ned partiets:

  • Partiledare
  • Ideologi
  • Valfrågor
  • Vision

Vi har sedan tillsammans sammanfattat i rutmönstret på tavlan. Jag kan se att eleverna kommer ihåg ideologierna och vad som utmärker dem. De kan koppla partierna till ideologier utifrån deras valfrågor och vision. Vi har fått möjlighet att reda ut begrepp och diskutera olika retoriska grepp som partiledarna tar.

Precis innan vi påbörjade detta arbete fick klassen besök av Jan Björklund samt två andra riksdagsledamöter och en kommunrepresentant från Liberalerna. Bakgrunden till besöket var att vår skola har flest andel behöriga till gymnasiet och Björklund ville därför diskutera skolfrågor med skolledningen och träffa en klass.

Eleverna hade förberett frågor och hade därför en frågestund, därefter ville Björklund hänga kvar i klassrummet en stund för att ta del av elevernas arbete.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar