söndag 5 februari 2017

Jämförelser, tankekarta, VENN-diagram

Har arbetat med området befolkning och migration i åk 8. Ville att eleverna skulle göra jämförelser mellan migration förr och nu, genom att jämföra orsakerna till emigrationen från Sverige till USA mellan 1850-1920 och orsaker till att människor flyr idag.

Om emigrationen till USA läste vi först en text i läroboken tillsammans. Eleverna fick sedan göra en tankekarta tillsammans i klassen genom programmet "mindump" som är kopplat till google.

Då vi använder GAFE (google apps for education) är detta ett smidigt program att använda då jag som lärare kan lägga upp en tankekarta och sedan dela med eleverna. Inloggning sker genom google-kontot. Samtliga elever kan samtidigt gå in i samma tankekarta och bygga vidare på varandras bubblor. Då jag även ville få till samtal fick eleverna i par gå in i den gemensamma tankekartan och jobba. Resultatet:


Därefter arbetade vi med orsaker till att människor flyr idag och vilka länder människor flyr till (vilket ju inte är Sverige). Vi gjorde en ny tankekarta i "mindump". Resultatet:

Tillsammans hade vi nu bearbetat information och det var dags att göra en jämförelse. Eleverna fick först göra ett VENN-diagram för att få en överblick som de kunde ta sin utgångspunkt ur i den skriftliga jämförelsen de sedan skulle göra. I VENN-diagrammets mitt skriver man sådant som är likheter.
Klicka här för att komma till dokumentet
När det vad dags att börja skriva fick eleverna ett dokument med bra fraser att använda när man skriver jämförelser, vilket också utvecklar deras skolspråk.
Denna har Carmen Winding gjort och det finns flera bra mallar i dokumentet som du kan hämta här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar